Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Michal Oláh: Potratov sa nedotýkajte!

.michal Oláh .názory .polemika

Hovoriť o potratoch je pre politikov adrenalínový šport. Pri najmenšom pokuse zmeniť interrupčnú legislatívu sú terčom zosmiešňovania a iracionálneho strachu oponentov. Problém pritom nie je konzervatívny ani liberálny, ale ľudský.

Michal Oláh

univerzálne platí mantra „tohto zákona sa nedotýkajte!“ Prečo? Ide o výkladnú skriňu pro-choice hnutia, na ktorú sa nesiaha. Nie, nehovoríme tu o návrhoch zákonov kotlebovcov s kuffovcami. V radoch rozumných kresťanských konzervatívcov platí, že s fašistami sa nehlasuje nikdy a v ničom. Čo však v prípade, ak rozumnú zmenu zákona o poskytovaní zdravotnej starostlivosti v oblasti umelého ukončenia tehotenstva predloží demokratická strana ako OĽaNO? 

Hneď sa mediálne straší klérofašizmom, fundamentalizmom, pokusmi konzervatívcov obmedziť reprodukčné práva žien. Predsedníčka Kresťanskej únie vystupujúca pod hlavičkou Obyčajných ľudí a hlavná iniciátorka zmeny zákona o zdravotnej starostlivosti Anna Záborská pritom legislatívne obmedzenie času vykonania umelého ukončenia tehotenstva odmieta. „Taký zákon bol navrhnutý niekoľkokrát od pádu komunizmu bez podpory v parlamente. Ja to vidím inak. Chcem, aby počaté deti mali čo najväčšiu šancu narodiť sa. To nedosiahneme tým, že predložíme nepriechodný zákon,“ dopĺňa Záborská. Akú zmenu chce teda skupina poslancov OĽaNO presadiť?

tri čudné návrhy, jeden dobrý

V druhej polovici júna pristáli v Národnej rade SR štyri „interrupčné zákony“. Dva podali 17. júna kotlebovci, jeden kuffovci. Prvý reflektuje tzv. poľský model, čiže ruší interrupciu na požiadanie a umožňuje ju len na výnimky. Druhý skracuje čas, dokedy je možné ukončiť tehotenstvo. Tretí je na hranici reštrikcie. O dva dni neskôr predložila skupina dvanástich poslancov OĽaNO štvrtý návrh. Na rozdiel od prvých troch ide cestou sociálnej pomoci. Podporu tehotným ponúka v dvoch rovinách. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite