Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Denník z karantény, deň 21. Zem sa vraj menej trasie

.eugen Korda .názory

Dnes to bude pestré. Zájdeme do Nemecka, porozprávame sa s našou fanynkou, trošku sa povenujeme premiérovi, ale hlavne budeme mať dobrú náladu. Lebo všetko sa aj bez blackoutu na dobré obráti.

Eugen Korda

06:57 Povedal som si, že pekný deň treba začať pekne. Toto je pohľad z mojej mini terasy. Chvíľku sa spoločne tešme zo života. Je krásny a máme ho len jeden, tak si ho užívajme najlepšie ako sa dá. Napríklad takýmto pohľadom. 

Eugen Korda

Nedá mi nepovedať niečo k pánovi Matovičovi. Po veľmi jemnej kritike jeho „geniálneho“ nápadu vypnúť celú krajinu akýmsi blackoutom na mňa jeho priaznivci vyštartovali ako roj divých afrických včiel. Vraj prečo mu nedám pokoj, on to určite nemyslel tak, ako to povedal a že či chcem, aby sa vrátil Robert Fico. Verte mi, mám na míle ďaleko od nejakej zvrhlej túžby po návrate poslanca Fica. Tak ako vy, aj ja som si s ním užil svoje a ani vo sne by mi nenapadlo, nejakým spôsobom pracovať na jeho návrate. 

Lenže to mám naozaj mlčať, keď vidím, ako si súčasný premiér sadol na šmykľavku a rúti sa do záhuby? Veď ja si naozaj neželám nič iné, len aby sa toto všetko, čo prežíva nielen náš štát, ale v podstate celý svet, skončilo dobre. Lenže moje želanie nebude ani zďaleka stačiť. To je isté. 

A isté je aj to, že ak sa pán premiér neumúdri, tak niektorí poslanci môžu stratiť trpezlivosť. Tak ako som ju stratil kedysi aj ja spolu s Martinom Mojžišom, Františkom Mikloškom, Petrom Zajacom, Vladimírom Palkom, keď nás nútil ísť, celkom nezmyselne, na detektor lži. Jednoducho sme spolu s asi dvadsiatkou iných kandidátov z kandidačnej listiny odstúpili. 

Dnes niečo podobné urobil, keď donútil poslancov, aby podpísali koaličnú zmluvu. Medzi vládnymi zákonodarcami sa našiel len jeden, ktorý to neurobil a zachoval si tak osobnú integritu. To smiešne divadielko, ktoré koaliční lídri predviedli na Bratislavskom hrade pri ovisnutom prirodzení Sätoplukovho koňa, si veru mohli odpustiť. 

Eugen Korda

dve správy

  1. Viete, že na svete existuje skupina ľudí, ktorí sú (netreba to brať doslova) nadšení z toho, že ľudia sa na celej planéte pod vplyvom prísnych karanténnych opatrení pohybujú oveľa menej? Tou skupinou sú seizmológovia. Vraj takéto zníženie pozorujú len veľmi krátko počas vianočných sviatkov. Thomas Lecocq z Belgického kráľovského observatória hovorí, že pohyb ľudí a strojov vyvoláva v zemskej kôre síce malé, ale predsa len merateľné chvenie. To ruší vlny, ktoré pri svojich meraniach používajú seizmológovia. Tento stav „ticha“ by im v budúcnosti mohol pomôcť pri vyhodnocovaní účinkov zemetrasení. To som fakt netušil, že niečo takéto je možné. Oddnes budem chodiť po špičkách a ak sa dožijem Vianoc, tak chodiť nebudem vôbec. Ak sa nedožijem, tak celkom určite nebudem spôsobovať žiadne chvenie.
  2. V našich hlavách máme Nemecko a Nemcov zapísaných, aj vďaka dlhoročnej komunistickej propagande, len ako odporných a hnusných vojnových zločincov. Iste, Nemci nesú zásadný podiel viny na rozpútaní Druhej svetovej vojny. Jedným dychom však treba dodať, že si svoje zlyhanie priznali, ospravedlnili sa, mnohých vojnových zločincov postavili pred súdy a pre Európu a svet urobili mnoho dobrých skutkov. A pokračujú v tom aj v tejto ťažkej dobe. Zuzana Herich žije v Nemecku a jej manžel je lekár a deň čo deň pomáha pacientom bojovať s nákazou. Tak som jej zavolal, aby mi povedala, ako sa tam majú a ako lekári prežívajú tuto dobu koronavírusovú.
Eugen Korda

Občas nám urobia veľkú radosť aj malé veci. Naša čitateľka Gabriela Zacharová urobila radosť nielen mne, ale aj celému osadenstvu .týždňa a aj starčekom v jednom sociálnom zariadení. Jej druhým darčekom je optimistická nálada, ktorú okolo seba šíri.

Eugen Korda

Tento týždeň naposledy Peter Bálik a hudba, ktorú má rád.

Eugen Korda

Dovidenia v lepších časoch, priatelia!

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite