Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Málo nakazených? Málo testov. A ešte si ďalšie zakazujeme

.marína Gálisová .názory

Peter Pellegrini sa teší z toho, že nových nakazených koronavírusom nepribúda „extrémne veľa“. V skutočnosti je to dôvod na znepokojenie. Znamená to, že na Slovensku sa málo testuje.

Marína Gálisová

zároveň odchádzajúci premiér vyjadril, že testujeme nie málo, ale toľko, koľko treba. Teda koľko považujú za potrebné nemocnice a úrady.

V skutočnosti testujeme málo. Donedávna vykonávalo testy iba jedno laboratórium, teraz sú funkčné tri. Všetko sú to štátne kapacity. Existujú aj súkromné, ktoré by testovať vedeli a mohli. Prečo to nerobia? Pred pár dňami bola aktuálna informácia, že štát nebude síce preplácať testovanie v súkromných laboratóriách, ale ani v ňom nebude brániť. Takže samoplatcovia sa mohli za sumu 30 až 35 eur dobrovoľne otestovať, dokonca formou drive-through testu. Ten ponúkala firma Alpha medical. 

Dnes však štát súkromné testovanie zakázal. Testovať budú iba vyčlenené štátne subjekty. Dôvod? Podľa odchádzajúceho premiéra Pellegriniho by testovanie ľudí v súkromnom laboratóriu mohlo spôsobiť, že neskôr bude nedostatok testov.

Lenže ono to nie je tak, že by štát testoval dostatočne a tieto testy „na súkromníka“ by boli luxus navyše, panské huncútstvo či výmysly neurotikov. Považujeme za luxus, ak sa chce za vlastných 35 eur otestovať človek, ktorý má napríklad priamo v rodine onkologického pacienta so zníženou imunitou? Ktorý je sám onkologický pacient? Alebo sa stará o seniora v tej istej domácnosti, nemá nijakú možnosť izolovať ho (napríklad senior je ležiaci, je potrebné mu neustále pomáhať s bežnými toaletnými úkonmi, umývať ho, kŕmiť,...). Alebo vie o tom, že sa dostal do kontaktu s preukázateľne nakazeným – už diagnostikovaným – človekom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite