Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.okrem iného: Naša ľahostajnosť môže stáť zdravotne znevýhodnených život

.ivana Šalgová .názory

Kým nemusíme, nemyslíme na to, aký by bol život na vozíku alebo na lôžku. Kým nemusíme, nemyslíme na ľudí, pre ktorých je to každodennou realitou. Ale mali by sme.

Ivana Šalgová

povedzme, že sa volá Martin. Mladý muž, ktorý sa narodil s detskou mozgovou obrnou a v tom celom mal šťastie. Rodičia sa oňho svedomito starali, mama s ním pravidelne cvičila, mohol sa vzdelávať, dokonca sa prihlásil aj na vysokú školu. Choroba mu spôsobuje mnohé pohybové ťažkosti aj ďalšie zdravotné problémy a na prvý pohľad vidno, že je „iný“.

Detská mozgová obrna, ako aj iné podobne náročné ochorenia, má viacero foriem a spôsobuje rôzne stupne zdravotného postihnutia. Kvalita života zdravotne postihnutého človeka sa môže meniť vďaka alebo kvôli prostrediu, v ktorom žije.

Martin ma prekvapil. Hovoril s ľahkosťou o živote, ktorý vôbec nie je ľahký. Má napríklad vodičák a vďaka príspevkom poisťovne aj nové auto. Musel naň čakať dlho, pretože potrebuje automatickú prevodovku. Ale aj tak. Má ho.

Martin ma vyrušil. Jeho svet je príliš iný ako ten môj. Hovoril mi o kamarátoch, ktorí sú na invalidných vozíkoch. O tom, ako sa jeho kamarátke viackrát stalo, že ju diaľkový autobus jednoducho nevzal, lebo vodičovi sa nechcelo riešiť, ako ju naložiť a kam zložiť invalidný vozík.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite