Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Roger Scruton a vplyv vzdelanca

.anton Vydra .názory

Roger Scruton mal veľa obdivovateľov a rovnako veľa odporcov, no najmä mal v sebe esprit muža s citom pre všetko veľké a krásne.

Anton Vydra

vždy, keď sa povie „vzdelanec“, nevybavím si v mysli ani tak gréckych mysliteľov či latinských otcov, nevidím pred sebou ani osvietencov alebo romantikov, ale tých typických akademikov konzervatívneho strihu, ktorí toho prečítali toľko, čo ja už nikdy neprečítam. A to, že všetky tie knihy prečítali, nie je všetko. O každej hlboko premýšľali a ich poznatky dokázali dávať do súvislostí, ktoré by bežnému čitateľovi týchto kníh zrejme nadobro unikali. Roger Scruton medzi takých vzdelancov patril a patril medzi nich právom.

O jeho živote, vzťahu k disidentom v Československu alebo o knihách, ktoré napísal, sa toho napísalo veľa a v týchto dňoch sa ešte veľa napíše. Je dobre o tom vedieť, pretože v Scrutonovi neodchádza len nejaká okrajová osobnosť, ale muž, ktorého vplyv bol ďalekosiahly. Svojimi myšlienkami neraz iritoval iné názorové skupiny, no aj to je ukážka toho, aký vplyv malo každé slovo, ktoré napísal alebo povedal. To nedokáže hocikto. Ani ja som s ním nie vždy súhlasil, búrilo sa čosi vo mne prijať jeho ostré názory, no nedalo sa mu uprieť, že za tým všetkým bol jeho bohatý rozhľad, ktorý bol doslova muničným arzenálom vzdelancov.

„Vplyv Rogera Scrutona bol veľký a – ako skôr či neskôr uvidíte – bude ešte pretrvávať.“

Vždy, keď zomrie filozof takého formátu, myslím na celý ten panteón vzdelancov, do ktorého sa zaradil a v ktorom bude mať miesto aj popri tých, ktorí tvrdili celkom iné veci než on. Argumentačné súboje o pravdu, dobro a krásu sa tým nekončia, vedú sa v knihách, ktoré po

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite