Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako je to s tým nadpočtom vysokoškolských učiteľov?

.anton Vydra .názory

Kolega Martin Vančo napísal text o poklese študentov a nemeniacom sa počte pedagógov. Je to selektívne napísaný text. Martin sa mýli.

Anton Vydra

najskôr dve veci: Po prvé, priloženú tabuľku vypracovanú podľa štatistických ročeniek o klesajúcom počte novoprihlásených študentov, ktorá porovnáva roky 2009 a 2019 sotva možno nazvať objektívnym prehľadom. Podľa akej metódy bola zostavená? Alebo s akým cieľom? Jednak sa možno opýtať, prečo sú v nej práve tie študijné odbory, ktoré tam sú a nie iné (každý takýto výber síce je licenciou autora, no zároveň niečo hovorí o autorových preferenciách a intenciách), a jednak prečo porovnáva práve roky, medzi ktorými naozaj došlo k demografickému poklesu, o ktorom univerzity už roky vedia. Alebo to bolo iba preto, že v predošlých rokoch štatistické ročenky tento údaj neposkytovali?

Po druhé, ak na konci článku Martin cituje slová Fedora Blaščáka, že demografická krivka bude stúpať, a tým sa zrejme aj zvýši počet študentov, prečo by malo byť záverom článku lamentovanie nad tým, že s celým problémom školy teda asi zas nič neurobia. A prečo by s tým v takej situácii niečo robiť mali? Veď tých pedagógov možno práve budú potrebovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite