Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediálna manipulácia v .týždni

.eugen Korda .názory

Vzhľadom k tomu, že Igor Matovič svojimi aktuálnymi vyjadreniami poškodzuje dobré meno .týždňa, cítim potrebu zareagovať.

Eugen Korda

predseda OĽaNO napísal: „Hríb ma nenávidí. Dlhodobo a do špiku kosti. Lebo som odmietol hrať jeho hru. Lebo som odmietol mu za úplatu – za ústretové články – zobať z ruky. Zostal som samým sebou a stal som sa pre neho nepriateľ na život a na smrť. Dlhodobo necháva svojich ľudí v redakcii o mne a našom hnutí podsúvať ľuďom špinu. Účelovú a nenávistú špinu. Preto roky nenájdete v týždni.sk ani slovo uznania a vďaky za dlhoročný zápas nášho hnutia. Len opovrhnutie a podlé lži.“

Reagovať na osobné invektívy a na urážku mojich kolegov je zbytočné. Ale ako jeden z nich považujem za potrebné uviesť fakty.

Redakcia .týždňa zverejnila za posledné roky mnoho textov, v ktorých konkrétne kroky šéfa OĽaNO vysoko ocenila – od jeho aktivity pri protestoch pred Bonaparte až po prípad „Jankovská. Písal som ich aj ja osobne, písal som ich najviac a nikdy mi v tom nikto nebránil. Všetky sú dohľadateľné na stránke tyzden.sk. 

„Samotný šéfredaktor .týždňa sa dlhodobo zastáva protikorupčných aktivít takzvanej starej opozície, teda SaS a OĽaNO.“

Pre ilustráciu uvádzam citáty z dvoch mojich textov z mája 2017, keď šéf OĽaNO čelil zastrašovaniu. Prvý: „Hoci sa Igor Matovič často správal a často správa ako neriadená strela a jeho teatrálne vystúpenia a slovník, ktorý pri nich používa, sa mnohým ľuďom nemusia páčiť, pravda je, že vo väčšine prípadov sa nemýlil a hovoril pravdu, ktorá mnohým politikom nebola a stále nie je príjemná. A za to si vyslúžil zastrašovanie a šikanovanie organizované štátnymi orgánmi.“

A tu je druhý môj citát z toho istého obdobia: „Ak to ešte niekto nevidí, tak nech si skúsi predstaviť, akej odpornej šikanácii, policajnej buzerácii, protizákonným krokom samotného premiéra a zosmiešňovaniu bol poslanec Matovič vystavený. Chceli by sme, aby sa to stalo aj nám? No, nechceli!“

Samotný šéfredaktor .týždňa sa dlhodobo zastáva protikorupčných aktivít takzvanej starej opozície, teda SaS a OĽaNO, robí to roky a vždy pritom ostro odmieta tvrdenia iných médií či osobností, že vláda s OĽaNO by bola horšia ako je vláda Smeru, SNS a Mostu. A aj pri jeho kritike šéfa OĽaNO vždy oceňuje jeho antikorupčný prínos. 

Pre ilustráciu dva Štefanove citáty. Jeden je z júla 2019: „Najskôr chcem, ako vždy, zdôrazniť, že viaceré aktivity Igora Matoviča v boji proti korupcii (vrátane občas vysmievaných protestov pred komplexom Bonaparte) som vždy považoval a dodnes považujem za užitočné.“

Druhý je zo septembra 2019: „Richard Sulík a Igor Matovič boli poctivými oponentmi korupcie a únosu štátu v rokoch, keď ostatní demokrati – od prostredia SDKÚ a KDH cez Procházku až po Bugára – nie ich vinou fatálne zlyhali.“

I. M. opakovane tvrdí, že Štefan Hríb zobral peniaze od Penty. Uverejňujem preto oficiálne vyjadrenie z októbra 2014:

„Nie je pravda, že Penta .týždeň vlastní priamo alebo nepriamo. A vyhlasujem, že ani nikdy vlastniť nebude. Je pravda, že Nadácia Penty viackrát podporila naše projekty. Išlo o mediálne projekty venované kvalite verejnej ekonomickej diskusie, prednáškam zahraničných lektorov a školstvu.

V minulosti sme v tejto súvislosti oslovili všetky najväčšie slovenské nadácie, niektoré projekty napokon podporila aj Nadácia Penta. Od roku 2009 dodnes ide o sumu zhruba 250-tisíc eur (náš obrat za tie roky je zhruba 7 miliónov eur). V tejto súvislosti pripomínam, že Nadácia Penta podporila v uplynulých rokoch aj mnohé iné kvalitné projekty nespochybniteľných subjektov ako je Človek v ohrození, Konzervatívny inštitút, INESS či UNICEF.

V roku 2013 sme prišli s predplatiteľskou kampaňou. Počas jej trvania sa ozval osobne Jaroslav Haščák, riadne si objednal a zaplatil zauditovaných tisíc kusov, pričom vyslovil želanie, aby sa tieto výtlačky distribuovali na najlepšie stredné školy. Toto želanie sme radi zrealizovali. Napokon, v roku 2012 sme čerpali krátkodobý úver od Privatbanky, ktorý sme za pol roka riadne splatili.

A ešte pár osobných poznámok. S Jaroslavom Haščákom som sa počas uplynulých rokov viackrát stretol osobne. Vždy to boli veľmi otvorené rozhovory, v ktorých bolo obom stranám jasné, kde stojíme. Považujem to za veľmi užitočnú výmenu názorov a rád v nej budem pokračovať. Za neprekročiteľnú hranicu sme si na začiatku definovali akékoľvek očakávania Penty smerom k obsahu .týždňa. Konštatujem, že to Jaroslav Haščák bezo zvyšku prijal.

Preto sme v diskusii bez problémov pokračovali aj potom, čo dal .týždeň ako prvý priestor Tomovi Nicholsonovi na kľúčový text o Gorile a tiež po dlhoročných kritických článkoch našich investigatívnych redaktorov na adresu Penty.“

Na záver uverejňujem zoznam tlačoviek hnutia OĽaNO a I. M. z roku 2019, ktoré som osobne pokrýval, boli uverejnené na FB stránke .týždňa a pozreli si ich veľké množstvá ľudí. Všetky boli vysielané naživo.

Zoznam videí za rok 2019:

15. 01. Tlačovka, Matovič o Glváčovi

17. 01. Tlačovka SaS

28. 01. Tlačovka SaS

05. 02. Tlačovka OĽaNO

08. 02. Tlačovka OĽaNO

08. 02. Matovič, tlačovka

12. 02. Tlačovka opozície

13. 02. Matovič, tlačovka

14. 02. Tlačovka o spoločnom rokovaní opozície

14. 02. Tlačovka opozície

15. 02. Tlačovka opozície

27. 02. Tlačovka Matovič

06. 03. Tlačovka OĽaNO

08. 03. Matovič k MDŽ

12. 03. Matovič o Čaputovej a Mikloškovi

22. 03. Tlačovka OĽaNO

29. 03. Matovič zverejnil esemesky

28. 03. Matovič o esemeskách

29. 03. Matovič o základniach USA

29. 03. Matovič, tlačovka

29. 03. Matovič pred GP

02. 04. Tlačovka OĽaNO

03. 04. Tlačovka OĽaNO

05. 04. Tlačovka, Igor Matovič

13. 05. Spoločná tlačovka opozície

15. 05. Tlačovka OĽaNO

15. 05. Tlačovka Matovič

20. 05. Tlačovka Matovič

28. 05. Tlačovka OĽaNO

10. 06. Tlačovka, Matovič o kresťanskej platforme

18. 06. Tlačovka Igor Matovič

18. 06. Tlačovka OĽaNO

24. 06. Tlačovka OĽaNO k hazardným hrám

26. 06. Tlačovka OĽaNO

27. 06. Stretnutie so Zlaticou Kušnírovou

01. 07. Tlačovka OĽaNO

23. 07. Matovič, tlačovka

25. 07. Matovič, tlačovka

26. 08. Protest proti Jankovskej

27. 08. Protest proti Jankovskej

30. 08. Tlačovka OĽaNO

03. 09. Protest pred ministerstvom spravodlivosti proti Jankovskej

09. 09. Spoločná tlačovka opozície

15. 09. Protest pred Bonaparte

17. 09. Tlačovka OĽaNO

14. 10. Tlačovka OĽaNO

21. 10. Brífing lídrov strán demokratickej opozície

22. 10. Tlačovka OĽaNO

20. 11. Jaroslav Naď informuje o obvinení

21. 11. Naď informuje, ako ho vypočúvala polícia (Tieňový minister Obrany OĽaNO)

27. 11. Demokratická opozícia zvoláva mimoriadnu schôdzu – hlavný rečník Matovič

02. 12. Jaroslav Naď o zbavení obvinenia (To už bol jasný kandidát OĽaNO, tieňový minister obrany)

02. 12. Matovič zverejňuje nahrávku

03. 12. Igor Matovič predstavuje kandidátov

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite