Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Režisér naďalej ponúka kontroverzný film školám

.anton Vydra .názory

Aj napriek vlne kritiky zo strany psychológov, psychiatrov a pedagogických zamestnancov, ponúka režisér Miro Drobný svoj film Kto je ďalší? a semináre k nemu novým a novým školám.

Anton Vydra

k afére okolo filmu Kto je ďalší? je potrebné napísať tri postrehy:

Po prvé, keďže sa k filmu kriticky vyjadrili nie hocijakí, ale skutočne renomovaní psychológovia či psychiatri a verejne sa od neho dištancovalo aj ministerstvo školstva žiadosťou o stiahnutie svojho loga ako podpornej inštitúcie, malo by byť hádam všetkým školským ustanovizniam jasné, že tu niečo nie je v poriadku. Ak im to jasné nie je, niečo nie je v poriadku s takými školami.

Tentoraz totiž nejde o kultúrny, umelecký či estetický zážitok z filmového predstavenia, ale o film, ktorý si nárokoval status preventívno-výchovného diela. Zároveň tu nejde o hocijakých divákov, ale o deti a mladých ľudí v období dospievania a s rôznymi životnými skúsenosťami, ktoré si v sebe nesú zo svojich rodín a komunít. V tomto prípade môžu byť psychické zranenia a spôsobené traumy fatálne.

To, že film pre nich predstavuje aj potenciálne nebezpečenstvo utvárania si mylných výkladov riešenia niektorých životných situácií, opísal nedávno v .týždni výborne Andrej Mentel vo svojom príspevku o tomto filme. A niekoľko ďalších komentárov k tomu priniesli aj iné médiá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite