Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kam nás dovedú kultúrne vojny?

.michal Oláh .názory

Najprv si povedzme niekoľko triviálností: Každý sme iný. Máme rôzne názory, postoje, vierovyznania, záujmy i riešenia toho, čo nás trápi. Od interrupcií až po trhovú ekonomiku.

Michal Oláh

dokonca aj v jednej skupine s jedným svetonázorom sa najčastejšie dosť výrazne odlišujeme v intenzite prístupu a prijímania východísk k mnohým viac či menej zásadným otázkam. Istým stupňom zrelosti je, keď túto skutočnosť dokážeme nielen akceptovať, ale aj považovať za vítané podhubie tvorivej diskusie. Vynútená uniformita myslenia diskusiu zabíja.

v demokratickom štáte

Teraz niečo trochu menej triviálne: Máme problém. Veľký, spoločný a presahujúci všetko, s čím máme doteraz skúsenosť. Asi máloktorý trochu súdny človek v súčasnosti pochybuje o tom, že to, čo sme sa od zákernej vraždy Jána a Martiny, no hlavne v posledných týždňoch dozvedeli, je správa o bezprecedentnom rozklade právneho štátu. Pozorujeme najhoršie hrubé zlyhanie v bazálnych funkciách štátu a jeho ochrany vlastných občanov.

Potom ako sme sa otriasli z hnusu Threemy a Gorily, si bez akejkoľvek triviálnosti musíme povedať, ako potrebujeme tento problém existenčne vyriešiť. Väčšina z nás chce žiť v demokratickom právnom štáte. 

Toto posledné tvrdenie bohužiaľ vôbec nie je triviálne. Pretože je tu malá, ale mocensky a ekonomicky dosť významná skupinka ľudí, ktorá z rozvratu krajiny profitovala a mienila z neho ťažiť aj v budúcnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite