Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pochod za život? Závan normálnosti!

.michal Oláh .názory .názory

Je to zvláštna doba, v ktorej nám je veľmi dobre. A ako ukazuje aj história, ľudia v takých časoch nevedia, čo s tým. Akoby sme stratili radosť z každodenných malých radostí.

Michal Oláh

asi to súvisí s pokrokom, že sme vo svojich potrebách a požiadavkách čoraz náročnejší. Dospeli sme však do bodu, v ktorom sme stratili nad celým procesom kontrolu a už nám nič nestačí. Dokonca normálnosť, pod ktorou si každý môže predstaviť niečo svoje, sa stala nudou. Radšej sa vnútorne polarizujeme, pridávame k väčšiemu či menšiemu extrému a bojujeme v konzervatívno-liberálnych vojnách. Je to predsa vzrušujúce, ba ešte máme aj pocit, že niečo tvoríme, alebo sa na niečom veľkom podieľame, že niečím (niekým) sme a to bez väčšej námahy, bez potreby náročného vzdelávania, bolestivého kritického myslenia, či dokonca bez zmeny vlastného správania. Veď stačí zopár hesiel a fráz! Vlastne stačí mať len „názor“.

normálnosť v nenormálnosti

Je potom nezvyčajné, že v krajine, ktorú ovládli zločinci, mafiáni, vrahovia, únoscovia a oligarchovia, školení východným nepriateľom, sa nevieme dohodnúť ani na takom niečom normálnom, ako svojich zlovládcov zvrhnúť? Tridsať rokov po Novembri sa nám smejú do tváre s tým, že máme, čo sme chceli; tú demokraciu, ktorú sme si vyštrngali kľúčmi na námestiach. A my skloníme hlavy, ako keby to, čo nám predvádzajú v parlamente alebo vo vláde, malo okrem niektorých formálnych úkonov niečo spoločné s demokraciou.

Radšej sa medzi sebou vybíjame v zástupných problémoch. A na to sa potrebujeme postaviť pod nejakú stranícku či názorovú, jednoducho bojovú, vlajku. Nedávny mimoriadne ostro sledovaný Pochod za život je toho dobrou ukážkou. Kto chcel, videl, ako organizátori s nadhľadom zvládli skupinky fašistických milícií, ale aj všetkých ostatných politikov, ktorí si chceli na ňom prihriať svoju polievočku. Nič na tom nemení ani niekoľko zelených zástav vejúcich vierolomne nad hlavami – napriek zákazu pro-liferov. A dúfam, že agresívne a s ostatnými účastníkmi úplne nekompatibilné správanie kotlebovcov, ktorí na ňom nedokázali zaprieť sami seba, presvedčí aspoň časť váhavých kresťanov, pochybujúcich, či v tomto zmätenom svete nemajú tí fašisti predsa len tak trochu pravdu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite