Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Liberáli vs. katolíci: Čakanie na Godota

.michal Oláh .názory

Skoro tridsaťročná história modernej štátnosti nám dáva už dostatok skúseností, že spoločnosť bola, je a bude vždy do istej miery polarizovaná.

Michal Oláh

dokonca by sme už mohli nájsť aj odvahu priznať si, že isté protiklady nás dialekticky posúvajú dopredu. Ale hlavne a bez planého mudrovania, že reálne bez zhubných utópií či „konečných riešení“ neexistuje monolitné spoločenstvo len samých svätých kresťanov, alebo len samých brilantne mysliacich liberálov, ako sa neraz radi vzájomne častujeme. 

Pochody posledných dní vyvolali mnoho vášní. Zaráža ma pri nich obrovská nenávisť voči katolíkom z radov mnohých liberálov rovnako ako opovrhovanie liberálmi niektorými katolíkmi. Naozaj v nás liberáli vidia len bláznivých fundamentalistov podobných kotlebovcom a katolíci v liberáloch len prízemných konzumných materialistov? Oba pohľady sú primitívne, až infantilné a hovoria viac o nás, ako o názorovom súperovi. 

do smeráckeho náručia

Mnohé veci sa za posledného jeden a pol roka po vražde Janka a Martinky spriehľadnili, z mnohých spadli mimikry, ale akoby sme začali prešľapovať na jednom mieste alebo dokonca upadali do minulosti. Sme oslepení progresívnou eufóriou a zabúdame pritom, že Mordor znova ožil. 

Smer má v prieskumoch znova cez 20 % - ak postaví na svoje čelo „sympaťáka“ Pellegriniho (podľa dnešného prieskumu Focusu je druhým najdôveryhodnejším politikom), porastie ešte vyššie, presviedčajúc nás, že ide o nový a celkom iný Smer-SD. Kotlebovci sa už tešia na spoločné vládnutie, národniar Danko uzavrel pakt s Kuffovcami a drží sa pevne nad hranicou zvoliteľnosti. A rastú nám tu nové strany Druckerovcov a Harabinovcov, ktoré naženú svojich voličov rovno do náručia Smeru.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite