Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fico to dal na drevený kľúč

.anton Vydra .názory

Slová Roberta Fica o Milanovi Mazurekovi sú škandalózne. Ale to, čo Fico nevyslovil, je ešte horšie.

Anton Vydra

slová, ktoré odzneli vo Ficovom videu na jeho facebookovej stránke, vyvolali vlnu rozhorčenia. Právom. Tvrdiť o sebe a svojej strane, že je protifašistická a vzápätí označiť Mazurekove slová za pravdu a zastrešiť ich súhlasom „takmer celého národa“, je obyčajný populizmus, na ktorý sme si tu už zvykli (žiaľ), a ktorým si chce navyše Fico nakloniť časť voličov extrému, ktorí sami seba za fašistov nepokladajú, no v takýchto stranách vidia riešenie svojich každodenných problémov (žiaľ).

Tvrdenie, že poprava človeka za pravdu z niekoho robí automaticky národného hrdinu, je rovnaký populizmus a obohraná pesnička namierená proti médiám, podľa ktorej by bolo najlepšie, keby boli médiá v prípade fašistických prejavov niektorých jednotlivcov na verejnosti ticho, čím by vraj porazili svetový fašizmus raz a navždy. 

„Za jeho videom cítiť túto nevypovedanú osobnú ťarchu, s ktorou je preňho len ťažké sa nejako vyrovnať. Napriek tomu sa národným hrdinom nestal.“

To je, samozrejme, klamlivé, pretože dejiny 20. storočia ukázali dostatok príkladov toho, čo všetko bolo schopné vzniknúť zo zamlčiavania. A aj na to poukazuje Ficom akoby len náhodne spomenutý pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia 9. septembra. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite