Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súkromie je naším posvätným právom

.šimon Jeseňák .názory

Kočner nechtiac upozornil aj na to, že naše konverzácie nemusia byť súkromné. Cez nezabezpečené formy komunikácie sa stávame ľahkým terčom hackerov, vlád či bezpečnostných služieb.

Šimon Jeseňák

ak by Marian Kočner nepoužil slabé zabezpečenie svojho telefónu, nedozvedeli by sme sa o správach s Alenou Zsuzsovou. V tomto konkrétnom prípade bol, našťastie, Kočner nedostatočne ostražitý. 

Zabezpečenie elektronických zariadení sa týka masívnej väčšiny populácie. Bežne používame slabo chránené aplikácie a zdieľame cez ne bez obáv množstvo osobných údajov. Dobrou správou pre slobodu jednotlivca a ochrany jeho súkromia je, že samotná aplikácia Threema nebola prelomená a Europol sa dostal len k zálohe komunikácie priamo z Kočnerovho mobilu. 

To, že aplikáciu Threema používajú aj zločinci, je nespochybniteľné, avšak volanie po tom, aby bola komunikácia cez šifrované aplikácie prelomiteľná vládou a tajnými službami, je šialenstvom. Ak budú mať vlády možnosť čítať našu súkromnú komunikáciu v ešte väčšej miere ako  doteraz, tak budeme žiť v tvrdej totalite. 

„Naša existencia na sociálnych sieťach je podmienená tým, že sa stávame produktom, s ktorým sociálne siete obchodujú.“

Už dnes dokážu tajné služby zistiť, kde sa nachádzame, o čom hovoríme vo svojich telefonických rozhovoroch alebo čo sme napísali v našich sms správach. Cez bankový systém vedia o každom jednom pohybe na našich účtoch. Vedia čo, kde, kedy a komu sme zaplatili našou platobnou kartou alebo prevodom na účet. Jednou z mála možností, ako sa ubrániť ešte väčším zásahom do nášho súkromia, je komunikovať cez dobre zabezpečené kanály a platiť v čo najväčšej miere kešom alebo nevystopovateľnými kryptomenami.

Bežnou otázkou pri téme šifrovania komunikácie je, prečo by mal človek šifrovať svoju komunikáciu, ak nerobí nič podvratné alebo ilegálne. V totalitnej Čine je mimoriadne populárna aplikácia We Chat, cez ktorú môžete komunikovať či čokoľvek objednať a zaplatiť. Táto aplikácia bola vyvinutá čínskou vládou a okrem toho, že má mnohé pozitíva, slúži aj na špehovanie ľudí a na kontrolu komunikácie používateľov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite