Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň Michala Oláha: O kultúrnej vojne našich politikov, zjednotiteľovi Kiskovi a Trubanovom vyznaní

.michal Oláh .názory ..týždeň

Vládne strany nás povolali do kultúrnej vojny, Andrej Kiska na čele novej strany je pre opozíciu šancou zjednotiť sa okolo lídra a Michal Truban je asi úprimný.

Michal Oláh

z 12 na 8 týždňov

Vydesilo ma, s akou ľahkosťou pripravili SNS so Smerom návrh zákona sprísňujúci interrupcie z 12 na 8 týždňov. Po vyše 12 rokoch vládnutia sú zrazu pred voľbami pro-life. Iba čo cielene hrotia morálnu dilemu ľudí, ktorí považujú umelé ukončenie tehotenstva za zlé. Ale pozor, táto propaganda má špeciálneho adresáta: tú časť kresťanov, ktorá urobila z interrupcii „vlajkovú loď“ morálnej prevahy nad sekulárnou spoločnosťou. Politici nimi dokážu prekryť svoje škandály a lacným spôsobom poukázať na zlomový bod medzi liberálmi a konzervatívcami v téme, kde nie je priestor pre kompromis - nedá sa byť „trochu tehotná“.

Z opačného pólu zase počuť krik insitných bojovníkov za ľudské práva. Pri výstavbe barikád majú plné ústa práv žien, rovnosti príležitostí, maternice a reprodukčných práv, no prehliadajú práva nenarodených detí. Rozumný človek vie, že striktné zákazy nie sú v interrupčnej legislatíve dobré. Diskutovať bez hystérie o čase ukončenia tehotenstva je však legitímnou ľudskoprávnou témou - európske štáty v nej oscilujú medzi 10.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite