Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň Michala Oláha: Hrdé sobotné pochody a komplikovaný Rybaničov prípad

.michal Oláh .názory ..týždeň

Oba bratislavské pochody boli v sobotu až príliš hrdé na to, aby našli k sebe cestu, okolo prípadu Filipa Rybaniča je viac otázok ako odpovedí.

Michal Oláh

Hrdé pochody

Ulicami Bratislavy kráčali v sobotu dva hrdé pochody. Obe vraj za rodiny. Prevažne sekulárny Pride pochodoval za širšie práva neheterosexuálov, a najmä katolíci v platforme Hrdí na rodinu za udržanie výsadných práv heterosexuálov. Už tradične obom sprievodom chýbala empatia voči protistrane. Kto by s ňou mal začať? My, katolíci, pretože sme väčšina. My, kresťania, pretože sme o túto komunitu v súboji o svoje práva prišli. LGBTI sme dlžní viac úcty a citlivosti než obsedantné riešenie ich sexuálnych vzťahov. Zo svojich radov sme necitlivosťou vylúčili my ich, a nie oni nás. 

„Viac než hrdé pochody potrebujeme konverziu myslenia vo vzťahu založenom na prijatí LGBTI ľudí.“

Môžeme argumentovať niekoľkými pokusmi, ako ich vtiahnuť do nášho spoločenstva. No nebuďme trápni. Väčšina členov sexuálnych menšín sú pravdepodobne pokrstení kresťania. V koľkých zo stoviek kostolov či kresťanských spoločenstiev nájdu prijatie s prostredím otvoreným pre ich inakosť? 

Koľkokrát museli byť konfrontovaní s homofóbnymi vyhláseniami naturálnych kazateľov? Nie div, že sa mnohí z nich cítia v kostoloch menejcenní a nenávidení. Viac než hrdé pochody potrebujeme konverziu (nie konverznú terapiu) myslenia vo vzťahu založenom na prijatí LGBTI ľudí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite