Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Martina Mojžiša: Tajomníkov pekár, dlhy Širokého a ďalšie Dankove pozvánky

.martin Mojžiš .názory ..týždeň

Pripomeňme si legendárny prejav Miloša Jakeša, Širokého radosť z hry a pozrime sa aj na Andreja Danka, ktorý znova pozýva na Slovensko, tentokrát návštevy z Ruskej dumy.

Martin Mojžiš

tajomníkov pekár

Pred tridsiatimi rokmi – v júli 1989 – predniesol v Červenom Hrádku svoj najslávnejší prejav generálny tajomník ÚV KSČ Miloš Jakeš. Najmocnejší muž štátu na seba zobral úlohu šaša, ktorý si môže dovoliť povedať nahlas to, čo sa inak povedať nesmie. Do zlatého fondu českej literatúry vstúpila najmä veta: „A proto je tak důležitý, ta podpora zespodu, aby my jsme mohli říct: né my si to přejem, to je ten lid, to žádá taky, my s tím souhlasíme, s tím lidem, my plníme jeho vůli a ne prostě, aby my jsme tam byli sami, jak kůl v plotě, neměli jediný, jediné slovo podpory.” 

Prejav však obsahoval aj iné perly, mnohé z nich neprávom zabudnuté. Ako príklad uveďme aspoň brilantnú analýzu socialistickej ekonomiky: „Není chleba. Co dělá vláda? Jak to, že není chleba? Co dělá strana? Jak to řídí, že nejezdí chleba? Ptá se v kapitalismu někdo na takovouto otázku? Vůbec ne, vůbec ho nenapadne spojovat svojí vládu, že pekař neuměl .

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite