Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

TeDeum Zuzany Čaputovej ukázalo jej morálnu prevahu nad klérom

.michal Oláh .názory .cirkev pod lupou

Prezidentka sa krátko po inaugurácii zúčastnila na ekumenickej bohoslužbe Te Deum a hneď zazneli polemiky, či to nenarúša povahu sekulárneho štátu. Pozrime sa na to lepšie.

Michal Oláh

zuzana Čaputová nie je tradične praktizujúcou katolíčkou, ale podľa vlastných slov je veriacou ženou osobnej modlitby a nepravidelne navštevuje kostoly. Jej účasť na bohoslužbe je teda z ľudského hľadiska normálna. Hovoriť pri tom o ústavou garantovanej nezávislosti od ideológií je demagógia. 

Čaputová sa na obrade zúčastnila už vo funkcii, nie pre sympatie k biskupom, lež pre novoprijatú zodpovednosť. Chce byť prezidentkou všetkých, aj kresťanov a kléru. Môžeme argumentovať necitlivosťou voči ateistom, ktorí taký rituál nemajú. 

„Postaviť sa zoči-voči tým, ktorí jej voľbu nazvali morálnym zlom, chcelo guráž. “

Alebo zájsť v úvahách ešte ďalej a vymazať kríž zo štátneho znaku či odstrániť náboženské symboly z verejných priestranstiev. Absurdné déjà vu boľševických praktík.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite