Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nafukovačka, karimatka či ruská posteľ Roberta Fica?

.andrej Bán .názory

Tá zvesť včera nespravodlivo zapadla v tieni eurovolieb. Náš expremiér sa sťahuje z Bonaparte.

Andrej Bán

no, azda by ho jeden aj poľutoval. Kúsok súcitu si zaslúži každá ľudská bytosť, ktorá stráca domov, všakže. Či už je to ekonomický migrant z Afriky, vojnový utečenec z Blízkeho východu alebo náš expremiér. Pozrime sa teda, ako by mohla vyzerať "flexibilná solidarita" v jeho prípade.

No úvod spomeniem jeden pekný príbeh. Keď po roku 1968 a po fotografickom zaznamenaní okupácie nevídane presvedčivým spôsobom emigroval Josef Koudelka z komunistického Československa, tak v časoch, keď už sa stával vďaka svetoznámym a ako neznámy autor (nechcel vystaviť v ČSSR ohrozeniu svojich rodičov) získal Cenu Roberta Capu, po príchode do Paríža prespával v spacom vaku na zemi - v kancelárii agentúry Magnum. Privykol tak skromnosti a vojenskej disciplíne. Oveľa neskôr, keď sme sa skamarátili a túlali po Slovensku, tak všade, kam sme prišli, Josef odmietol posteľ s perinami. Ľahol si radšej do spacáku na zem.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite