Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľudstvo devastuje Zem ako nikdy predtým. No a čo?

.filip Minich .názory

Likvidujeme si planétu. Rastliny a zvieratá miznú nevídaným tempom, varuje v doteraz najrozsiahlejšej správe o stave svetovej biodiverzity OSN. Nájdeme vôľu zmeniť svoj prístup?

Filip Minich

.lesy sa menia na farmy a nekonečné plantáže, v oceánoch je čoraz menej rýb, svetom sa šíria invázne rastliny, znečistenie a skládky likvidujú prírodné zdroje a k tomu všetkému rapídne stúpa priemerná teplota Zeme. Tak vedci podľa agentúry AP zhrnuli päť hlavných hrozieb pre biodiverzitu na planéte Zem. 

450 odborníkov z Medzivládneho vedeckého panelu pre biodiverzitu a ekosystém (IPBES) zozbieralo a vyhodnotilo údaje z 15-tisíc čiastkových vedeckých a vládnych štúdii. Výsledok? 

Vážne ohrozených je vyše milión rastlinných a živočíšnych druhov. Tri štvrtiny súše, dve tretiny oceánov a 85 percent mokradí je kriticky zmenených alebo zničených, píše sa v správe OSN. 

Správa hovorí o tom, že počty živočíchov a rastlín na súši klesajú nevídaným tempom, majú „nedostatočný priestor na dlhodobé prežitie a je pravdepodobné, že v najbližších desaťročiach vyhynú, ak sa ich prirodzené prostredie neobnoví.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite