Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naozaj neveríte?

.marína Gálisová .názory

Je ťažké neveriť v zmŕtvychvstanie, keď sa okolo vás príroda prebúdza zo spánku úplne podobného smrti. Viera je možno ťažká inokedy, ale na jar je náročnejšia neviera.

Marína Gálisová

pravé veľkonočné počasie neexistuje, keďže Veľká noc je posuvný sviatok, občas sa slávi uprostred rozjasane zakvitnutých stromov, inokedy zapadaná snehom – pred pár rokmi sa z oblohy zosypal sneh akurát do veľkopiatkového pôstu a kto to tak cítil, mohol lopatovanie vlastného dvora zobrať ako úkon kajúcnosti navyše.

Ale určite existuje niečo ako pravá veľkonočná nálada. Aspoň pre mňa. Nie vždy sa mi ju podarí dosiahnuť. Nie vždy sa mi na ňu podarí pripraviť. Tak ako sa mi nie vždy podarí úplne pripraviť na Veľkú noc. Ale je to nálada zrejme nezávislá od prípravy, chcenia či môjho vlastného pričinenia, je nezávislá aj od počasia a postupu jari.

Je to nálada, ktorá hovorí, že nastáva nový začiatok, lebo musí nastať a zakaždým nastane. Posúva ma k vedomiu, že zmŕtvychvstanie Krista je skutočný fakt, historická udalosť, ktorú si pripomíname rôznymi nehistorickými (a niekedy ahistorickými) spôsobmi, ale nikdy, ani vlastnou nevedomosťou,

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite