Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Maríny Gálisovej: Američania ostávajú v Sýrii, brexit podľa Corbyna a Venezuela bez nádeje

.marína Gálisová .názory ..týždeň

Americkí vojaci Sýriu neopúšťajú, kríza v britskej Labour Party naberá na obrátkach a Maduro hatí cestu humanitárnej pomoci obyvateľom Venezuely.

Marína Gálisová

tak nie nula, ale dvesto

Donald Trump ešte v decembri oznámil, že stiahne americké jednotky zo Sýrie. Zlé rozhodnutie rozbúrilo medzinárodnú politickú a vojenskú scénu a v smršti komentárov, ktoré nasledovali, znel jasný tón: Ak Američania vojensky opustia Sýriu, Islamský štát nebude porazený na hlavu, ako si zaslúži a ako je to potrebné pre stav regiónu. Minulý týždeň sa Biely dom poopravil: Sýria nezostane bez americkej prítomnosti. USA tam ponechajú dvesto príslušníkov svojich ozbrojených síl. Čo k tomu dodať? 

Po prvé, dvesto je lepšie ako nula, ale menej ako pôvodných dvetisíc. Po druhé, najviac sa zmenenému rozhodnutiu tešia Kurdi, ktorí by boli v ohrození nielen od IS, ale aj od Turecka. A to by bola zo strany Američanov zrada, lebo Kurdi sa v boji proti IS ukázali ako najvernejší a najefektívnejší spojenci. Po tretie, decembrové rozhodnutie o odchode aj tak spôsobilo vážne škody: z Trumpovej administratívy po ňom rezignoval Jim Mattis, racionálny a proatlantický minister obrany.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite