Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Martina Mojžiša: O radosti zo zimy, Bokrošovej povesti a mŕtvom chrobákovi vo vláde

.martin Mojžiš .názory ..týždeň

Sneh ako dobré znamenie, hlas mladých hokejistov bol vypočutý a premiér ukázal prvotriednu kafkovskú premenu v neužitočný hmyz. Aj to boli hlavné témy uplynulého týždňa.

Martin Mojžiš

sneh

Vždy, keď nasneží, tak ako minulý týždeň, teším sa z dvoch dôvodov. Jednak zo snehu samotného, a jednak preto, lebo boj proti ľudstvom spôsobovanému globálnemu otepleniu trochu stratí na ostrosti. Globálne katastrofické predpovede nemám rád. História nás učí, že sú prakticky vždy najmä hystériou. Exemplárnym prípadom je viac ako dvesto rokov stará Malthusova teória populačného rastu, ktorá predpovedá globálny demografický vývoj vedúci nevyhnutne k hladomorom a vojnám. Malthusianizmus je postavený na evidentne chybných teoretických základoch a vedie k evidentne chybným prognózam. To však nijako zásadne nebráni popularite tak jeho samého, ako aj rôznych jeho variácií. Podľa nich sme už dávno mali vyčerpať všetky nerastné suroviny, zničiť zemskú atmosféru, vyhynúť na vtáčiu či svinskú chrípku, a v poslednom čase sa najmä upiecť vinou skleníkového efektu, ktorý sami vytvárame. Aká úľava, môcť sa pri všetkých tých ohrozeniach prejsť po vŕzgajúcom snehu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite