Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Expedície za Slovákmi

.andrej Bán .názory

O výskume, ktorý nás po dňoch obžerstva pri televízore vrátil do reality.

Andrej Bán

denník SME urobil užitočnú a dobre načasovanú vec. Zadal agentúre Focus prieskum verejnej mienky, ktorý má podľa očakávania znepokojujúce výsledky. Spomeniem iba dve veci. Tridsaťpäť percent opýtaných si myslí, že protesty Za slušné Slovensko ktosi riadi zo zahraničia a financuje ich George Soros (mimochodom, podľa Financial Times osobnosť roka). A aby toho nebolo málo, 23 percent opýtaných sa nazdáva, že „do budúcnosti by Slovensku pomohol autoritatívnejší režim so silným vodcom, ktorý by obmedzil demokraciu".

Nie, nesmejte sa, no ani príliš nezúfajte. Iba si s chladným odstupom definitívne priznajme, že politici či kandidáti na prezidenta, ako najmä (v abecednom poradí) Danko, Fico, Harabin či Kotleba, by bez najmenšieho zaváhania obrali občanov tejto krajiny o slobody, len aby ukojili svoje mocenské ambície. O to viac, že  majú (už opakovane) empiricky jasne preukázané, že tupostiam a zlobe, ktoré vytrvalo šíria, ľudia uveria. A nielen uveria, o to viac sa k nim utiekajú ako k svojim spasiteľom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite