Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Američania odstupujú od zmluvy, ktorá je dávno len kusom papiera

.marína Gálisová .názory

Gorbačov kritizuje Trumpa. Podľa neho je chybou, ak americká administratíva odstúpi od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu. Trump ho pravdepodobne nevypočuje.

Marína Gálisová

donald Trump oznámil, že USA odstúpi od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF). Zmluva, ktorú v roku 1987, v závere studenej vojny, podpísali Ronald Reagan a Michail Gorbačov, zahŕňala zákaz všetkých jadrových a nejadrových rakiet s krátkou a strednou dráhou doletu – okrem tých striel, ktoré sa odpaľovali z mora.

Zmluva bola istý čas funkčná a do roku 1991 sa v rámci jej uplatňovania zničil arzenál takmer tritisíc striel.

8. december 1987 Washington, USA: Prezident Ronald Reagan vpravo a sovietsky líder Michail Gorbačov naľavo počas slávnostného podpisu zmluvy v Bielom dome.Bob Daugherty/AP/SITA8. december 1987 Washington, USA: Prezident Ronald Reagan vpravo a sovietsky líder Michail Gorbačov naľavo počas slávnostného podpisu zmluvy v Bielom dome.

To bolo ešte stále v ére, keď sa Rusko (vtedy Sovietsky zväz) necítilo silné. Bolo totiž ekonomicky vyčerpané desaťročiami komunizmu a pretekmi v zbrojení.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite