Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Naša vietnamská sviňa (a kozy)

.andrej Bán .názory

Nepíšem o únose. Je to príbeh z Rendezu, čo je časť Bratislavy, kde bývam, pretože mi to tu pripomína obľúbené periférie Prištiny či Tbilisi.

Andrej Bán

mohli by sme hovoriť o novodobej Ezopovej bájke. Aj tieto rendezské zvieratká vypovedajú veľa o nás, ľuďoch. Možno viac, ako by nám bolo milé. Podobne to bolo aj v prípade slávneho túlavého psíka Ťapka z Partizánskeho, ktorý v roku 2016 vyvolal vlnu najväčšieho občianskeho vzopätia v dejinách mestečka a o ktorom som už písal.

Rendez je železničiarske depo medzi Račou a Vajnormi, Bohom aj starostom zabudnutý kút mesta, kde štamgasti v krčme U Katky nasávajú už ráno o siedmej. Sú tu rozmlátené cesty, tehlové aj panelákové bytovky, ubytovňa plná Ukrajiniek, borovicový lesík plný odpadkov a policajná akadémia, kam chodia televízni reportéri, aby im niečo erudované do správ povedala jej šéfka Lucia Kurilovská. Prosto romantika.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite