Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobrá správa: Národ sa zaujíma o dejiny

.anton Vydra .názory

Asi ste si to všimli aj vy. Už dávno som nevidel taký záujem o naše národné dejiny, aký vidieť v poslednom čase.

Anton Vydra

keď som si pri okrúhlom 50. výročí okupácie Československa prezeral komentáre, odkazy a množstvo článkov, ktoré komentovali spredu a zozadu túto historickú udalosť, vravel som si, že to musí byť masívne zakorenená trauma, azda jedna z najväčších, aké si vo svojej kolektívnej pamäti nesieme a s ktorou sa veľmi náročne vyrovnávame: hnevom, odporom, hnusom, zosmiešňovaním, všelijako.

Keď dnes sledujem, koľko ľudí reaguje na neokrúhle 74. výročie SNP – komentármi, odkazmi a množstvom článkov –, opäť ma to prekvapuje: takýto živý záujem o nie tak dávnu históriu som tu už dávno nevidel. Dávno som nepočul sprítomňovať si túto udalosť tak intímne. Iste, robili sa rôzne imitácie bojov a podobne, ale teraz sa mladí ľudia usilujú identifikovať sa s predchodcami, ktorí už nežijú – buď ich zastrelili, alebo ich roztrhali na kusy míny porozkladané kdekade po zemi, alebo dožili svoj starecký život so spomienkami, ktoré by nik z nás nechcel v sebe nosiť: smrť kamarátov, príbuzných, blízkych alebo milovaných.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite