Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáni zakázali burku. Čo je na tom dobré?

.marína Gálisová .názory

Dánsky zákon, zakazujúci zakrývanie tváre, vstupuje do platnosti. Amnesty International tvrdí, že je namierený proti menšinám a varuje pred islamofóbiou.

Marína Gálisová

áno, zákon je to kontroverzný. Ale nie od podstaty zlý.

Liberálna spoločnosť je pod tlakom z viacerých strán. Doráža do nej, zvonku i zvnútra, jednak putinovské Rusko, a jednak islamizmus. (Na tomto mieste malá odbočka - zámerne nepíšem islam, pretože moslimovia, ktorí prijímajú hodnoty liberálnej spoločnosti a sú v nej ochotní žiť bez toho, aby svoje predstavy vnucovali iným, nie sú pre liberálnu spoločnosť o nič väčšou hrozbou ako príslušníci iných náboženstiev, správajúci sa týmto spôsobom. Islamizmus je však jednoznačne bezpečnostná, kultúrna, sociálna hrozba.)

Liberálna spoločnosť sa tlakom, ktoré sa ju pokúšajú zničiť, bráni. Neraz neúčinne, takmer bez výnimky neskoro a úplne zakaždým s pochybnosťami, či by sa vôbec brániť mala. Je to však vpísané v jej podstate, že zakaždým, keď podnikne protiopatrenia voči hrozbám, niekto vznesie otázku, či týmito protiopatreniami nenarúša svoju liberálnosť. (Aj na tomto mieste sa žiada odbočka – pod liberalizmom mám na mysli klasický liberalizmus, nie neomarxizmus a iné ľavicové ideológie, ktoré si výraz liberalizmus privlastnili tak úspešne, že sa stal priam synonymom ľavičiarstva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite