Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nie najlepšie, ale najmenej zlé by sa mali volať „víťazné“ pôrodnice

.veronika Pizano .názory

Pred dvoma rokmi som sa ocitla pri jednom stole s mladým pôrodníkom. Neformálne sme sa rozprávali o pôrodníctve a padla reč aj na rebríček pôrodníc.

Veronika Pizano

pôrodník mi povedal, že ako najmladší na oddelení musel práve on vypĺňať dotazník a niektoré údaje dával odhadom, pretože pôrodnica nemala záznamy, respektíve ich nemala dostupné tak, aby sa k nim on jednoducho dostal. Neveriaco som sa na neho pozerala a krútila hlavou. 

V štúdiách, ktoré vyšli minulý rok o slovenskom pôrodníctve, som objavila nasledovné citáty: „Kým pri viacplodovej tehotnosti aritmetický súčet plánovaného a akútneho cisárskeho rezu bol 100 %, tak pri jednoplodovej tehotnosti to tak nebolo. Zdá sa, že niektorí zodpovední pracovníci si túto jednoduchú rovnicu neuvedomili a buď sa pomýlili pri vykazovaní, alebo si čísla vymysleli.“ Alebo: „Žiadne poranenie 4. stupňa nebolo v Prešovskom kraji, čo je pri 6 226 vaginálnych pôrodoch štatisticky nepravdepodobné!“ 

„Fyzické a psychické následky na zdraví žien a detí už v žiadnom rebríčku pôrodníc nenájdeme.“

Ale nepresnosť dát je len jeden z problémov rebríčku pôrodníc, ktorý každý rok zverejňuje Health Policy Institute (HPI).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite