Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako prípad Kočnera a Ruska mení ľudovú múdrosť

.anton Vydra .názory

Sudca Špeciálneho súdu v Banskej Bystrici nevidí dôvod na väzbu Mariána Kočnera a Pavla Ruska. Pripomenulo mi to príbeh z Dobšinského rozprávok, ktorý zrejme treba zásadne upraviť.

Anton Vydra

v treťom zväzku Prostonárodných slovenských povestí, ktoré zozbieral Pavol Dobšinský, sa nachádza aj krátka povesť Súdnej pám, vyrozprávaná „v pospolitom vidiekohovore novohrad-veľkohontskom“. Príbeh je o sudcovi, ktorý mal sluhu. A ten sluha sa zvykol vždy pokloniť pred šibenicou. Keď sa ho jeho pán opýtal, prečo to robí, sluha povedal, že preto, lebo na nej zakaždým odvisnú iba nevinní. No a tak sa súdny pán rozhodne spraviť test, či to tak naozaj je a vymyslí si úskočný plán: sám zabije svojho najlepšieho koňa, ale zakrvavený nôž podsunie sluhovi, ktorého potom, samozrejme, obvinia z tohto škaredého zločinu. Keď má sluha už-už odvisnúť, sudca celý proces zastaví a všetkým vysvetlí, že sa len chcel presvedčiť, či v tom kraji naozaj odsudzujú nevinných. A teraz sa o tom presvedčil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite