Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V ruskom vojenskom hrobe nemusia byť nijaké ostatky, a aj tak je to stále hrob

.anton Vydra .názory

V Trnave v týchto dňoch padol zámer presunúť komunistické súsošie Víťazstvo na Námestí SNP. Ruská federácia a Zväz protifašistických bojovníkov to totiž vidia inak.

Anton Vydra

to súsošie nie je veľmi vkusné. Ale čo sa dá robiť, stojí tam od roku 1959 a vytvoril ho Ladislav Snopek ako ideologickú poctu Červenej armáde. Na mieste pamätníka stála predtým socha Milana Rastislava Štefánika od významného sochára Jána Koniareka. Tú komunisti doslova „spratali“ a na jej mieste narýchlo vybudovali parčík a osadili súsošie Víťazstvo. Štefánik prežíval v archíve Arpáda Matejku, potom sa dostal do Bernolákovho sadu, odtiaľ ho opäť „spratali“ do tmy depozitu a nakoniec ho až po roku 1989 umiestnili do parčíka oproti evanjelickému kostolu. No Víťazstvo na Námestí SNP nerušene kraľovalo.

Keď sa Mesto Trnava rozhodlo súsošie premiestniť (nie zničiť, zlikvidovať či „spratať“) v rámci rozsiahlejšej rekonštrukcie námestia a takisto zo statických dôvodov na Študentskú ulicu, ozvali sa zástupcovia Zväzu protifašistických bojovníkov, že s presunom pamätníka nijako nemôžu súhlasiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite