Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nočná mora pri Pamätníku SNP

.marína Gálisová .názory

Stanislav Mičev, riaditeľ Múzea SNP, cez víkend zverejnil na fejsbúku fotografie z návštevy Nočných vlkov pri Pamätníku SNP. Po búrke kritiky ich zmazal.

Marína Gálisová

zlý dojem však zmazať nemožno. Ako historik iste vie, že dejiny majú dlhšiu pamäť než sociálne siete.   

Je hrozivé, že práve Stanislav Mičev, ktorý sa v župných voľbách postavil ako kandidát na župana proti Kotlebovi, nemal problém s návštevou Nočných vlkov pri Pamätníku SNP – pri „svojom“ múzeu, na ktoré je taký hrdý. Noční vlci totiž nie sú len tak hocijakí motorkári. 

Tento ruský motorkársky klub má vynikajúce vzťahy s Vladimírom Putinom. Na svoju činnosť dostáva milióny rubľov od ruského štátu, čo v roku 2015 zverejnil Alexej Navaľnyj. Členovia klubu sa tvária ako vlastenci, ich ideológiou je však extrémny ruský nacionalizmus, oslavujú Stalina a jeho odkaz. Boli prítomní aj na Kryme počas jeho anexie – a nie na dovolenke. Aktívne zakročovali proti Ukrajincom, ktorí sa stavali proti anexii. Dostali za to od Vladimíra Putina aj vyznamenanie. Dodnes robia výjazdy do tých oblastí na Ukrajine, ktoré sú postihnuté ruskou agresiou a šíria tam putinovskú agresívnu propagandu.

„Návštevu Nočných vlkov pri Pamätníku SNP by sme mali pokladať za nočnú moru.“

Nočných vlkov vítajú všetci tí, ktorí sa neobávajú Putinovho Ruska, tí, ktorí vítajú jeho expanziu a neboli by proti tomu, keby sa ruský vplyv opäť rozšíril po Európe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite