Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zaplatila som desať eur u lekára neprávom

.denisa Gdovinová .názory

Desať eur si vypýtali za to, že som bola v poliklinike na vyšetrení prvýkrát. Na účtenke stálo tradičné: manažment. A na bezplatnej linke ministerstva telefón nezdvíhali.

Denisa Gdovinová

keď dnes prichádzam k akémukoľvek lekárovi v Bratislave, už ani nedúfam, že vyšetrenie bude bez poplatku. Aj keď som pripravená, zakaždým sa rozčúlim. Prečo? Lebo takmer vždy je poplatok na hranici zákona a námietky zdravotná sestra vyrieši vetou: Ak sa vám to nepáči, môžete si vybrať iné zariadenie. 

Túto čarovnú vetu som počula aj pri objednávaní sa na sonografické vyšetrenie. Na výkon ma poslala obvodná lekárka. Výmenný lístok s jej podpisom som si strážila ako poklad – mal mi zaručiť bezplatnosť výkonu. No keď som telefonovala do bratislavskej Polikliniky Vajnorská, zistila som, že bezplatné to nebude. „Ste u nás prvýkrát?“ spýtala sa sestrička. Ak áno, platím desať eur. „Za čo?“ spýtala som sa. Vraj ide o poplatok za registráciu nového pacienta. Ďalšie moje otázky odbila tým, že poliklinika je súkromná. 

Kým som pred vyšetrením podávala desaťeurovku sestričke, vedľa čakali pacienti na röntgen a rovnako sestričke podávali poplatok za CD nosič. Každý dostal svoju účtenku, na mojej stálo: „Manažment“. 

Ministerstvo zdravotníctva jednoznačne tvrdí, že poplatok je neoprávnený. „Pokiaľ ste boli u zmluvného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, poplatok za USG vyšetrenie je neoprávnenou platbou – ak je USG vyšetrenie naordinované lekárom, je hradené z verejného zdravotného poistenia.“

„Aj keď ministerstvo dookola omieľa, že zdravotná starostlivosť nesmie byť podmieňovaná poplatkom, slovenskí pacienti ich platia naďalej.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite