Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ďalšie sociálne balíčky sú len Marxovou hmotou

.eva Čobejová .názory

Fico, ja, ako aj všetci príslušníci generácie, ktorá študovala za čias socializmu, vieme o dialektickom materializme Karla Marxa dosť. Možno aj viac, ako by sme chceli.

Eva Čobejová

lenže nedalo sa tomu vyhnúť, ak chcel človek počas socializmu študovať. Marxov dialektický materializmus do nás nalievali od základnej až po vysokú školu. Marxisticko-leninská filozofia, v študentskom slangu mafia, bola povinná, bol to základ vzdelávania. Naozaj húževnato nás učitelia drilovali v tom, že to, čo uvádza do pohybu spoločenské zmeny či dejiny, nie je duch, rozum, idey, ale príčinou dejinných zmien sú vždy a jedine materiálne potreby, ekonomické vzťahy, hmota. Kľúčová je vždy materiálna základňa, recitovali sme na skúškach, na maturitách i štátniciach, teda výrobné prostriedky, vzťahy a podmienky. Druhotná je nadstavba, teda zákony, politika, umenie, etika, filozofia, veda. Idea nemôže predchádzať hmote.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite