Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orbánova diagnóza: etatizmus

.marína Gálisová .názory

Viktor Orbán zvíťazil v parlamentných voľbách takmer o polovicu všetkých hlasov, pri vysokej účasti voličov.

Marína Gálisová

orbánovo víťazstvo znamená len jedno: treba sa mať na pozore. Pred samotným Orbánom, ale aj pred tým, aby sme Orbána videli zjednodušene.

„Za nami je veľká bitka, dosiahli sme rozhodujúce víťazstvo. Vytvorili sme možnosť, aby sme ochránili Maďarsko. Naša domovina ešte nie je tam, kde by sme ju chceli mať, ale už sa vydala cestou, ktorú si sama zvolila," povedal staronový premiér na povolebnom zhromaždení pred priaznivcami. Orbánova strana Fidesz (v jednom bloku s Kresťanskodemokratickou ľudovou stranou) získala takmer polovicu všetkých hlasov. Napriek prognózam má aj ústavnú väčšinu. Takže áno, z hľadiska objemu hlasov je to ozaj veľké víťazstvo.

A takéto víťazstvo sa nedá dosiahnuť iba strašením imigráciou. Neviďme to zjednodušene, až toľko ľudí, ktorí volia výhradne na podnet fóbie, zase v spoločnosti nie je. Stačí si spomenúť, že u nás používa taktiku strašenia migrantmi, Sorosom, neistotami a rozvratom Smer, ale s úplne odlišným výsledkom: v poslednom prieskume mala Ficova strana už len biednych zhruba dvadsať percent a toto číslo už reálnejšie zodpovedá počtu ľudí, ktorí volia, lebo sa boja a namiesto faktov vnímajú konšpiračné teórie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite