Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako poraziť populistov?

.anton Vydra .názory

Poslanec Robert Fico (zatiaľ stále aj predseda strany Smer) ukázal na utorkovej tlačovej konferencii predsedov koaličných strán, ako vyzerá učebnicový príklad vládneho populizmu.

Anton Vydra

ficov populizmus máme možnosť sledovať už celú jednu dekádu. Od nejedného komentátora politického diania (nech by bol aj k Robertovi Ficovi akokoľvek kritický) pritom zaznievalo, aký je to šikovný politik, ako to on vie a že je to doslova politický mozog par excellence. V skutočnosti sa predsedovi Smeru darilo najmä preto, lebo iba v správnej chvíli nabehol na populistickú vlnu, ktorá sa valila a stále sa ešte (trochu? dosť?) prevaľuje strednou Európou. Vždy, keď niekto hovorí o populizme teoreticky, vybavte si pred sebou tieto postavy: Putin, Orbán, Kaczynski, Erdogan alebo náš Robert Fico.

V kalligramovskej edícii Skica, ktorú prevzalo vydavateľstvo Absynt, práve vyšla kniha Jana-Wernera Müllera Čo je populizmus? Musím sa priznať, že z doteraz vydaných troch kníh v tejto edícii ma zaujala až táto. Témou aj obsahom. Jan-Werner Müller je politológ z Princetonskej univerzity, ktorý sa problematike populizmu venuje už niekoľko rokov. V tejto svojej knihe sa pokúša populizmus jasne zadefinovať, odhaliť ho ako nedemokratický a namierený proti pluralizmu a takisto ukázať, ako by sa dalo nad populizmom víťaziť, no aj to, ako sa to robiť nemá. Tá kniha by mohla byť doslova návodom pre súčasnú opozíciu, ako ísť ďalej v situácii, keď je pluralitná forma demokracie v rozvrate.

Základná myšlienka, ku ktorej sa Müller vracia, je tá, že populista je človek, ktorý tvrdí, že len a výlučne on a jeho strana či hnutie zastupuje ľud, skutočný ľud a národné záujmy. Všetci ostatní podľa neho patria len medzi elity, odtrhnuté od reálneho života ľudí, nereprezentujú ľud, lebo sa vraj starajú len o svoju agendu, prípadne sú platení zo zahraničia (pričom zahraničím sa takmer vždy myslí USA, nikdy však nie Moskva).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite