Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Prezident urobil všetko, a my?

.štefan Hríb .názory

Andrej Kiska sa rozhodol, že vymenuje Petra Pellegriniho za nového premiéra. A hoci sa to nebude páčiť všetkým, urobil dobre.

Štefan Hríb

to, čo sa udialo za posledné tri týždne, je obrovská zmena. Slovensko je dnes iná, dospelejšia krajina. Ale vysporiadanie sa s vraždou dvoch mladých ľudí a so zisteniami Jána Kuciaka o prepojení mafie a organizovaného zločinu na túto koalíciu nás stále iba čaká.

Prezident Andrej Kiska pre tento cieľ urobil maximum. Na začiatku vyzval na vytvorenie vlády s iným predsedom alebo na predčasné voľby, na konci vyzval iného, ešte len nominovaného predsedu vlády na zmeny navrhovaných ministrov.

Je evidentné, že Pellegrini túto príležitosť nevyužil. Znovu navrhol Richtera (Čistý deň), Rašiho (Pavol Paška), Gajdoša (transportéry) a aj pre kultúru až nedôstojnú Laššákovú. Prezidentovi vyhovel len na poste ministra vnútra, keď vzal späť Jozefa Ráža. Lenže znovu neprišiel s človekom, nezávislým na Kaliňákovi. Prišiel naopak s Druckerom, ktorý sa dlhodobo tvári, že netuší, čo je kauza Bašternák, kto je Gašpar, čo robí NAKA a čo bol problém exministra vnútra.

„Toto už nie je o jednotlivých politikoch a stranách. Toto je dozrievanie celej krajiny.“

Možno si mnohí myslia, že pre toto všetko mal prezident odmietnuť aj túto Pellegriniho vládu. Lenže nemohol.

Aj prvá, aj druhá Pellegrinim navrhnutá vláda má za sebou väčšinu parlamentu. Ak by túto väčšinu prezident dlhodobo ignoroval a prichádzal by stále s novými výhradami, neporušil by písanú ústavu, ale bol by to márny pokus docieliť dobrú vládu zo zlej väčšiny. A to sa naozaj nedalo. A ani nepatrilo.

Andrej Kiska dnes neprestal bojovať za slušné Slovensko. Naopak, urobil a ešte urobí všetko, čo mu umožňuje ústava, ústavné zvyklosti a cit pre primerané jednanie. Požadovanú zmenu však už musia dokončiť aktívni a odvážni ľudia, tí z námestí aj tí čo ešte váhajú, tisíce, desaťtisíce, státisíce ľudí. Nasledujúce mesiace a roky je na to šanca, aká tu dlho nebola. Slovensku ju poskytli Ján Kuciak a Martina Kušnírová, ktorí zaplatili absolútne. Poskytli ju aj desaťtisíce ľudí na námestiach, vďaka ktorým sa otriasa Smer a padla jeho nedotknuteľná dvojica. A poskytol ju aj Andrej Kiska, ktorý dal svojim postojom spred dvoch týždňov celej zmene kľúčový impulz. To všetko si treba dobre zapamätať.

„Požadovanú zmenu musia dokončiť aktívni a odvážni ľudia.“

Igor Matovič je znovu prchký, keď ubližuje prezidentovi a chce referendum o predčasných voľbách. Strháva tak dej a pozornosť na seba bez ohľadu na veľké riziko, že nepríde 50 percent všetkých voličov. Ale nebude úspešný. Toto už nie je o jednotlivých politikoch a stranách. Toto je dozrievanie celej krajiny. Už si vyžiadala skvelých mladých ľudí z námestí Za slušné Slovensko, a vyžiada si aj skutočných lídrov zmeny.

Andrej Kiska nezostane sám. Dovidenia v piatok.

 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite