Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump vyhodil Tillersona, treba sa báť?

.marína Gálisová .názory

Rex Tillerson bol americkým ministrom zahraničia takmer rok a označovali ho aj za Trumpovu brzdu.

Marína Gálisová

bol totiž celkom iný ako prezident, mal odvahu povedať mu odlišný názor a ísť si za svojím. Teraz to vyzerá, že na to doplatil.

Na začiatok treba povedať, že to nie je hra s kladným a záporným hrdinom. Tillerson totiž nebol žiadny geniálny minister zahraničných vecí. Považovali ho za charakterného, tvrdohlavého, vystupoval priam ako komiksovo málovravný Texasan – to on bol prototyp kovboja, nie impulzívny, uvravený Trump. S médiami sa bavil, len keď, ako sám povedal, „bolo o čom“. Mal za sebou kariéru vo vedení Exxonu, skúsenosti z globálnej biznisovej scény, ale nedalo sa povedať, že by nič nevedel o politike. Kto obchoduje so strategickými surovinami, ten sa o nej dozvie viac, než by chcel. Tillerson nebol kariérny diplomat a kariérnym diplomatom nerozumel. Ľudia z tejto oblasti mali dokonca dojem, že sa mu kariérni diplomati protivili. Do funkcie nastúpil s tým, že americkú drahú a prebujnenú diplomaciu zreformuje – čo znamenalo najmä finančné škrty. Ako predstaviteľ uťahovania opaskov bol medzi diplomatmi neobľúbený. Nerobil však veľa preto, aby túto nepopularitu zmiernil. Nemá to, skrátka, v povahe.

„Tillerson nebol žiadny zahraničnopolitický génius a Pompeo nie je žiadny zahraničnopolitický idiot.“

Podobne pristupoval aj k vzťahu s prezidentom Trumpom – nepotreboval sa zaliečať. To bolo dobré.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite