Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť rokov s Františkom

.anton Vydra .názory

Pápež František je nástupcom apoštola Petra už päť rokov. Tých päť rokov znamenalo veľa nielen pre Katolícku cirkev. Boli dôležité aj pre iných.

Anton Vydra

keď 13. marca 2013 zaznelo vo Vatikáne slávnostné „Habemus papam“ (máme pápeža), všetci napäto očakávali, ktorýže muž sa to ukáže v okne. A keď v ňom zazreli postavu usmiateho muža s okuliarmi, nejeden ostal v rozpakoch. Kto je to ten Bergoglio? Ešte väčším prekvapením bolo dovtedy „nepápežsky“ znejúce meno, ktoré si zvolil: František. No napriek tomu si tento Argentínčan získal sympatie mnohých (nie však všetkých) veriacich a aj mnohých (tiež nie všetkých) neveriacich doslova v prvých minútach svojho pontifikátu.

Počas piatich rokov prekvapoval čoraz viac: aktivitou, otváraním tém, do ktorých sa cirkev doteraz nerada púšťala, otvorenosťou, odmietaním pompéznosti a zdôrazňovaním jednoduchosti. To sa nie vždy stretlo s obdivom. Iritoval viacerých svojich kritikov najmä z radov tradicionalistov, ktorí len sťažka prijímali jeho „nové spôsoby“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite