Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ficov koniec je ako november 1989

.marína Gálisová .názory

Ešte chodí po turné s karafiátmi, ešte sa pokúša usmievať, keď mu fanklub tlieska. Ale mnohým z jeho vlastných už úsmevy mrznú. Myslíte, že preto, lebo sa v nich ozvalo svedomie?

Marína Gálisová

budem optimistka a poviem, že v niektorých azda aj áno. Lebo svedomie je ťažko zabiť, ono sa vie ozvať v tej najnečakanejšej chvíli aj pod veľmi hrubou záplatou z moci, prachov, cynizmu. Veď preto sme ho od Najvyššieho dostali. Aby nedalo pokoj ani tým najdrsnejším.

Ale realistka vo mne tuší, že tí, ktorí sa teraz rozhodujú, či a kedy a ako opustia Ficovu loď, majú najmä iné motívy: Dobre vedia, že prišiel moment, ktorý je porovnateľný s novembrom 1989. A že Fico končí.

Prečo? Lebo toto sa tu už raz dialo.

„Ľudia cítia, že znovu za naše mlčanie a konformné šomranie schytali dvaja mladí, pre spravodlivosť zapálení ľudia.“

V roku 1989, ešte v lete, som mala pocit, že v Československej socialistickej republike ľudia síce šomrú, ale v skutočnosti žiadnu zmenu neurobia, lebo sú príliš pohrúžení do svojej každodennosti. Dnes sa povie, že bežný človek rieši hypotéky, iné dlžoby, robotu, účty, a na vyššie veci nemá čas.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite