Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď Zeman píše pápežovi

.anton Vydra .názory

Český prezident Miloš Zeman sa rozhodol napísať pápežovi Františkovi. Chce chrániť kardinála Duku. Zaslúži si pražský arcibiskup takého obhajcu?

Anton Vydra

s názormi pražského arcibiskupa a českého primasa kardinála Dominika Duku na utečeneckú krízu a jeho priateľskou podporou Okamurovi možno polemizovať. No s prehnanou a nemiestnou kritikou tohto muža by som bol opatrný. Môžeme si o ňom myslieť, čo chceme, no má za sebou aj minulosť, ktorá z neho robí autoritu nielen v rámci cirkevného spoločenstva, ale aj v širšom verejnom živote. Áno, vie sa sporiť s inými, povedzme, s Tomášom Halíkom či rakúskym kardinálom Schönbornom, ale oni pred tou debatou neuhýbajú. Ani on. Demokratická diskusia musí počítať aj s konfrontáciou, nielen s potľapkávaním sa po chrbtoch – či už na jednej, alebo na druhej strane názorového frontu.

Dominik Duka sa však aj za hranicami svojej vlasti stretol s opovrhnutím, ktoré už nie je diskusiou, ale prskaním a znevažovaním názorového protivníka, ktoré je živené neznalosťou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite