Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Arpád Soltész a „biela spodina“

.anton Vydra .názory

Novinár Arpád Soltész, autor knihy Mäso, čelí trestnému stíhaniu pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia. To naozaj?

Anton Vydra

isteže, ten, ktorý ho udal, má tiež za ušami, ale iba využil príležitosť a zákonnú možnosť, ktorá sa ponúka všetkým bez rozdielu. To tak už býva. Keby sme však začali podávať podobné obvinenia rad radom na jednotlivých používateľov sociálnej siete Facebook (o krčmách už ani nehovoriac), mali by polícia a naše súdy čo robiť, kým by vyriešili to more – čo more, hotový oceán – sťažností a trestných oznámení. No nerobíme to preto, lebo je toho hanobenia národov, rás a náboženských či akýchkoľvek iných presvedčení tak veľa, že by hneď museli byť trestne stíhaní zrejme mnohí, premnohí. A nielen nejaká spodina, ale aj samotné špičky a najvyššie štíty verejného života.

To neznamená, že my ostatní sme mäkkí, že nemáme právne povedomie, keď takéto trestné oznámenia neposielame na adresu orgánov činných v trestnom konaní. Znamená to len toľko, že neriešime každú podobnú záležitosť hneď trestným oznámením, ale najprv normálnou diskusiou, v ktorej dotyčnému či už v súkromí, alebo verejne dáme najavo, že podľa nás prekročil určitú hranicu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite