Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bez dôvery sme stratení

.marína Gálisová .názory

Viete, čo je pre zdravie spoločnosti podstatné? Pluralita? Sloboda? Iste, ale nič z toho nemôže existovať, ak vymizne dôvera. Preto je pokles globálneho indexu dôvery, ktorý zistil

Marína Gálisová

bez dôvery je pluralita iba slovo a sloboda zahynie. Každý z nás to pozná z vlastnej skúsenosti. Bez vzájomnej dôvery nie sú ľudia schopní ani spolu diskutovať. Ak druhého človeka nepokladáme za aspoň minimálne dôveryhodného, nepôjdeme s ním do debaty. Ak sa s ním nezhodneme aspoň na minimálnych spoločných faktoch – nie nutne hodnotách –, akoby sme ani neboli z jednej planéty.

Agentúra Edelman zverejňuje vždy začiatkom roka výsledky prieskumu dôvery. Tentoraz sa spýtala 33-tisíc respondentov v 28 krajinách sveta, ako dôverujú týmto kľúčovým pilierom spoločnosti: vláde, mimovládnym organizáciám, biznisu a médiám.  Tak ako každý rok, aj tentoraz na základe odpovedí vznikol globálny prehľad dôvery – a je na historickom minime. Respondenti z 20 krajín prejavujú k týmto inštitúciám väčšinovo nedôveru.

Inými slovami, nikto už na spoločenskej rovine nedôveruje takmer ničomu a nikomu. Ľudia v prevažnej miere neveria štátu ani mimovládkam. Už vôbec nevkladajú svoju dôveru do médií – tie sú najmenej dôveryhodnou zo štyroch inštitúcií.

Je zaujímavé, že dôveru v respondentoch prieskumu vzbudzuje už len biznis a jeho predstavitelia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite