Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bez dôvery sme stratení

.marína Gálisová .názory

Viete, čo je pre zdravie spoločnosti podstatné? Pluralita? Sloboda? Iste, ale nič z toho nemôže existovať, ak vymizne dôvera. Preto je pokles globálneho indexu dôvery, ktorý zistil

Marína Gálisová

bez dôvery je pluralita iba slovo a sloboda zahynie. Každý z nás to pozná z vlastnej skúsenosti. Bez vzájomnej dôvery nie sú ľudia schopní ani spolu diskutovať. Ak druhého človeka nepokladáme za aspoň minimálne dôveryhodného, nepôjdeme s ním do debaty. Ak sa s ním nezhodneme aspoň na minimálnych spoločných faktoch – nie nutne hodnotách –, akoby sme ani neboli z jednej planéty.

Agentúra Edelman zverejňuje vždy začiatkom roka výsledky prieskumu dôvery. Tentoraz sa spýtala 33-tisíc respondentov v 28 krajinách sveta, ako dôverujú týmto kľúčovým pilierom spoločnosti: vláde, mimovládnym organizáciám, biznisu a médiám.  Tak ako každý rok, aj tentoraz na základe odpovedí vznikol globálny prehľad dôvery – a je na historickom minime. Respondenti z 20 krajín prejavujú k týmto inštitúciám väčšinovo nedôveru.

Inými slovami, nikto už na spoločenskej rovine nedôveruje takmer ničomu a nikomu. Ľudia v prevažnej miere neveria štátu ani mimovládkam. Už vôbec nevkladajú svoju dôveru do médií – tie sú najmenej dôveryhodnou zo štyroch inštitúcií.

Je zaujímavé, že dôveru v respondentoch prieskumu vzbudzuje už len biznis a jeho predstavitelia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite