Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lajčák not for president. Rozumiem prečo

.andrej Bán .názory

Štrnásť mesiacov pred voľbami minister zahraničia Miroslav Lajčák jednoznačne vylúčil možnosť, že bude kandidovať na prezidenta. Čo to znamená?

Andrej Bán

po jeho rozhovore pre Pravdu teda môžu ísť dohady bokom. Jeden z dvoch silných potenciálnych hráčov – tým druhým  je zrejme zatiaľ eurokomisár pre energetiku Maroš Šefčovič – Smeru a Ficovi vypadáva z hry. Toto pomyselné „polojasno“ pred voľbami, ktoré budú v roku 2019, je dobrou správou. Paradoxne pre všetkých. Tu sú tri zdôvodnenia.

Po prvé, Lajčák je povestný vzácny druh, ktorý je, ako sa vraví, doma na ceste. Vysvetlím. Jeho prirodzeným prostredím, kde sa cíti najlepšie, je medzinárodná politika. Je to svet vorkoholikov posadnutých prácou (to hovorím v dobrom), ktorí žijú hekticky, od jedného letiska k druhému, od jednej limuzíny k druhej. Túto jeho tvár som čiastočne spoznal už pred desiatimi rokmi, keď bol čímsi ako guvernérom Bosny a Hercegoviny: vysokým predstaviteľom medzinárodného spoločenstva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite