Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jednoducho Mária

.michal Novota .názory

RTVS sa na rozhodla natočiť koprodukčný film o jubilujúcej kráľovnej Márii Terézii, ale niekde v procese natočila rozprávku. Chýbal len rohatý čert, anjel a bosorka. 

Michal Novota

toľko vianočný televízny ťahák. Úvodom, natočiť film o jednej z našich najosvietenejších panovníčok, ktorej potomstvo u nás skončilo vládu len pred sto rokmi, je určite dobrý ťah. Tento rok sme si pripomenuli 300 rokov od jej narodenia a vo všetkých nástupníckych štátoch bývalej Habsburskej monarchie prebiehali spomienkové výstavy a podujatia. Venovali sme sa jej aj v téme .týždňa.  

„A potom sme zistili, že v našich stredoeurópskych končinách tie historické filmy nedokážeme natočiť.“  

Osobitne je to dobrý ťah na Slovensku, teda tom Hornom Uhorsku, na ktorom spolu s manželom Františkom Štefanom Lotrinským zanechala silnú historickú stopu, dodnes badateľnú v (zdevastovaných) pamiatkach a už premlčanú v občiansko-sociálnom pozdvihnutí obyvateľstva v 18. storočí. Azda preto jej komunistickí historici nič nedarovali a neodpustili – celé desaťročia vedeckým komunizmom zglajchšaltovaného dejepisu ju vykresľovali ako vykorisťovateľku zdegenerovanej dynastie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite