Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Teologická fakulta v Nature: s významným príspevkom o liečbe rakoviny

.anton Vydra .názory

Teologické fakulty máme zaškatuľkované ako tie, ktoré nerobia prísnu vedu, ale venujú sa len náboženským témam. Teologická fakulta v Olomouci sa rozhodla tento predsudok vyvrátiť.

Anton Vydra

predstavte si, že sa na pôde nejakej teologickej fakulty zaoberajú vedci liečivami a spolupracujú s Lekárskou fakultou na biochemickom, medicínskom alebo farmaceutickom výskume. Sci-fi? Ani nie, presne to sa totiž práve deje na Inštitúte sociálneho zdravia (OUSHI) na Teologickej fakulte Univerzity Palackého v Olomouci. A ten výskum vyzerá takto:

Keď sa kedysi povedalo slovo „mikrób“, nejeden v tom videl len zlé, zlé mikróby, ktoré organizmu škodia a ubližujú. Biochemikom chvíľu trvalo, kým aj laikov presvedčili o tom, že mikróby sú aj dobré a naše telo je ich veľkým nositeľom a hostiteľom. Bez nich by bolo po nás. No a teraz podobná situácia, ale s liekmi: vedľajšie účinky liečiv sa nám spájajú väčšinou iba s ich negatívnym vplyvom na organizmus, pretože v príbalových letákoch sú opisované práve takto.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite