Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hovorme o NATO, ale naozaj otvorene

.marína Gálisová .názory

Ministerstvo zahraničných vecí chce napraviť to, čo vníma ako informačný deficit, týkajúci sa medzinárodných organizácií.

Marína Gálisová

rozbieha informačnú kampaň, aby v ére hoaxov a konšpirácií ponúklo seriózne fakty o členstve v NATO a EÚ. Mám z toho rozpačitý pocit. Jasné, v zásade je táto kampaň dobrou správou. Ak už pre nič iné, tak preto, lebo signalizuje, že na MZV SR si minimálne pár ľudí uvedomuje, v akej chúlostivej situácii sa Slovensko nachádza. Že stojíme na civilizačnom rozhraní – na hranici medzi hodnotovým Východom a Západom. A že je v našom záujme, aby sme sa prikláňali k Západu, s čím najmä členstvo v NATO súvisí úplne bytostne. Bez tohto členstva je totiž akékoľvek presadzovanie západných hodnôt u nás nemysliteľné – práve preto, že sme geograficky, kultúrne a historicky lokalizovaní akurát na tej nešťastnej východo-západnej deliacej čiare.

Je naozaj dobre, že si toto na MZV SR uvedomujú. A zrejme si uvedomujú aj existenciu síl, ktoré by Slovensko chceli dotlačiť na Východ, či už z nostalgie, naivného panslavizmu, alebo z úplne nízkych, korupčne ekonomických dôvodov. Tieto sily robia, čo môžu, aby slovenskej verejnosti vsugerovali, že členstvo v NATO, ale aj v EÚ je buď nadbytočné (mýtus o neutralite), alebo proti našim koreňom i budúcnosti (mýtus o západných štruktúrach ako nepriateľoch Ruska, ku ktorým by sme sa my, slavianski bratia Rusov, nemali zaradiť).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite