Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

S mŕtvymi je to, prosím, takto

.anton Vydra .názory

S mŕtvymi je to, prosím, takto: sú už mŕtvi. Tí chorí v čakárňach ešte žijú, niektorí možno už len chvíľu. Komu má dať prednosť lekár?

Anton Vydra

o novele zákona o prehliadkach mŕtvych sa tušilo už dávnejšie. A novelizovať ten zákon aj treba, pretože súčasný stav pripomína skôr chaos a neporiadok. Otázka je, ako má táto novela vyzerať. Aký je teda dnešný stav?

Predstavme si túto situáciu. Je desať hodín dopoludnia a na odľahlej ceste niekde v poli havaruje auto, šofér na mieste zomrie, no situáciu si niekto predsa len všimne, privolá záchranku, privolá políciu. Záchranka spraví iba to, že skonštatuje smrť (napíše „Smrť nastala o 10:00“), viac urobiť nevie a ani nemôže. Navyše má povinnosť byť v urgencii, keby sa niekde inde prihodila iná podobná situácia, kde by šlo naozaj aj o záchranu života. Na mieste nehody ostáva policajt a mŕtve telo. 

Konštatovanie smrti a určenie času úmrtia ešte neznamená oficiálne ukončenie života človeka, pokiaľ ide o také záležitosti, akými sú dôchodky, poistenia a podobne. Tie, predstavte si, stále plynú a platia. Policajt dokonca nesmie s telom nijako manipulovať, nemôže ho len tak nechať previezť do nemocnice na pitvu, do márnice, do karantény (v prípade niekoho, kto zomrel na infekčnú chorobu) či kamkoľvek inde. Na to potrebuje mať vypísané a podpísané tlačivá od prehliadajúceho lekára. Až druhý čas, čas ukončenia prehliadky, ukončuje papierovo a právne život človeka – a zastavuje dôchodky či poistenia. No ale kde takého lekára narýchlo zohnať?

„V spore o to, ako novelizovať zákon o prehliadaní mŕtvych sú teda prinajmenšom zainteresované tri strany.“

A tak sa policajt rozhodne obvolávať bližšie alebo vzdialenejšie zdravotnícke zariadenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite