Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet nespasíme. A jeho časť?

.andrej Bán .názory

Podpredsedníčka SaS Lucia Nicholsonová prišla s užitočným pokusom komplexne popísať to, čo treba urobiť v rómskych komunitách. Nazvala ho Reforma.

Andrej Bán

pravdupovediac, niet pre politika v tejto krajine nevďačnejšej a náročnejšej výzvy, ako je úsilie pohnúť s balvanom na nohe celej spoločnosti, ktorý tu v podobe rómskych osád máme. A bolo by nefér skončiť „do krvi pohádaní“ terminologickou hádkou hneď na začiatku debaty, aj keď, treba sa asi opýtať, o akých ľuďoch, o akých Rómoch, o akých osadách to vlastne hovoríme.

Nicholsonovej slúžia dve veci ku cti. Prvá, s reformou prišla v strane, ktorej predseda Richard Sulík svojimi povestnými statusmi  (áno, aj tým o sterilizáciách žien) jej úsilie takmer odsabotoval ešte predtým, ako s ním vyšla. A po druhé, je si vedomá toho, že čo nazývame nepresne „rómsky problém“, to je výživné podhubie hnevu ľudí, podpory extrémizmu. Z demografického, či presnejšie z dlhodobého hľadiska budú dôsledky jeho pokračujúceho neriešenia pre túto krajinu ešte zničujúcejšie ako čokoľvek iné. Ibaže viditeľné výsledky sú  možné iba v horizonte, ktorý presahuje štyri roky akejkoľvek vlády. To už vedeli porevoluční premiéri od Mečiara cez Dzurindu po Fica, a tiež ich delegovaní splnomocnenci od Kláry Orgovánovej po Abela Ravasza. Na tomto mieste sa patrí preto vyjadriť uznanie tým, ktorí osvedčili v tejto veci povestný rozum aj cit, boli a sú vytrvalí a nevzdávali to.

„Tzv. rómsky problém nie je etnický, ale sociálny jav. Zároveň však v segregovaných osadách žijú výlučne Rómovia, a nedá sa tváriť, že to tak nie je.“

Nicholsonová v úvode píše: „Táto reforma je pre tých ľudí v SVS, ktorí chcú so svojím životom niečo urobiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite