Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je vízová lotéria zrelá na zrušenie?

.marína Gálisová .názory

Minulý utorok zahynulo v New Yorku osem ľudí, jedenásť utrpelo zranenie. Islamistický terorista ich zrazil malým nákladným autom na cyklotrase v Manhattane. Brutálne.

Marína Gálisová

najmä keď si uvedomíme, že takých cyklotrás je po svete množstvo, ľudia si na nich chcú užiť slobodu tela aj mysle. Potom príde niekto, kto v nich vidí iba zhluk cieľov – ľudské kolky, ktorých treba zraziť čo najviac, aby si vydobyl vstup do svojej zvrhlej predstavy o raji. Ako sa dá proti takýmto hrôzam vôbec brániť? Americký prezident dal odpoveď okamžite: totálne skritizoval tzv. vízovú lotériu, prostredníctvom ktorej prišiel do USA aj páchateľ manhattanského atentátu – Sayfullo Saipov, pôvodom z Uzbekistanu. Trump vyhlásil, že je najvyšší čas lotériu zrušiť.

Má pravdu? Vízová lotéria, v ktorej sa rozdávajú tzv. zelené karty, však nie je, ako Trump tvrdil, „miláčikom“ demokrata Chucka Schumera. Schumer bol iba jedným z predkladateľov návrhu zákona o lotérii – spolu s ním ho predložili aj republikáni. Nie je to ani dieťa ľavice, keďže lotériu o zelené karty zaviedli za éry prezidenta Busha a jej intelektuálnymi rodičmi boli ľudia z obidvoch hlavných politických strán. Ale sama lotéria je už naozaj možno vecou minulosti. Jej cieľom bolo totiž pôvodne spestriť masu imigrantov, prijímaných do USA, aby prichádzali aj ľudia z krajín, ktoré väčšinou až toľko prisťahovalcov „nedodávajú“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite